Maradék húsvéti főtt tojás felhasználása
A húsvéti ünnepek után gyakran előfordul, hogy több főtt tojás marad meg, mint amennyit azonnal el tudunk fogyasztani. Annak érdekében, hogy ezek a tojások ne menjenek kárba, számos kreatív és ízletes módja van a felhasználásuknak. Az alábbiakban bemutatunk néhány ötletet és receptet, amelyek segítségével változatos ételeket készíthetünk a maradék húsvéti főtt tojás felhasználásával.
Tojáskrém
A tojáskrém egy egyszerűen elkészíthető és sokoldalúan felhasználható étel. Kiválóan alkalmas szendvicsekhez, pirítósra kenve vagy mártogatósnak zöldségek mellé.
Hozzávalók:
-
4 db főtt tojás
-
2 evőkanál majonéz
-
1 teáskanál mustár
-
Só és bors ízlés szerint
-
Apróra vágott snidling vagy újhagyma
Elkészítés:
A főtt tojásokat pucoljuk meg, majd villával törjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a majonézt és a mustárt, majd keverjük simára. Ízesítsük sóval, borssal, és szórjuk meg az apróra vágott snidlinggel vagy újhagymával. Alaposan keverjük össze, és már tálalhatjuk is. Ez a krém hűtőben tárolva néhány napig friss marad, így előre is elkészíthető.
Rakott krumpli
A rakott krumpli egy klasszikus magyar étel, amelyhez a maradék főtt tojásokat és akár sonkát is felhasználhatjuk.
Hozzávalók:
-
1 kg burgonya
-
5-6 db főtt tojás
-
20 dkg füstölt kolbász vagy maradék sonka
-
3 dl tejföl
-
2 evőkanál vaj
-
Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A burgonyát héjában főzzük meg, majd hagyjuk kihűlni, és szeleteljük fel. A főtt tojásokat és a kolbászt vagy sonkát szintén szeleteljük fel. Egy kivajazott tepsibe rétegezzük a burgonyát, tojást és kolbászt, minden réteget megsózva és megborsozva. A tetejére kenjük rá a tejfölt, és előmelegített sütőben 180°C-on süssük aranybarnára. Ez az étel laktató és ízletes, ideális ebéd vagy vacsora lehet.
Töltött tojás
A töltött tojás egy klasszikus előétel vagy snack, amelyet számos variációban elkészíthetünk.
Hozzávalók:
-
6 db főtt tojás
-
2 evőkanál majonéz
-
1 teáskanál mustár
-
Só és bors ízlés szerint
-
Paprika vagy petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés:
A főtt tojásokat hosszában vágjuk félbe, és óvatosan vegyük ki a sárgájukat. A sárgákat keverjük össze a majonézzel és mustárral, majd ízesítsük sóval és borssal. A krémet töltsük vissza a tojásfehérjék üregeibe. Díszítsük paprikával vagy petrezselyemmel, és tálalásig hűtsük be. Ez a fogás ideális vendégváró vagy uzsonna lehet.
Tojássaláta
A tojássaláta friss zöldségekkel kombinálva könnyű és tápláló étel.
Hozzávalók:
-
4 db főtt tojás
-
1 fej saláta
-
1 db kígyóuborka
-
1 db paradicsom
-
2 evőkanál olívaolaj
-
1 evőkanál citromlé
-
Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A salátát mossuk meg és tépkedjük kisebb darabokra. Az uborkát és paradicsomot szeleteljük fel. A főtt tojásokat negyedeljük fel. Egy tálban keverjük össze a zöldségeket és a tojást. Az olívaolajat keverjük össze a citromlével, sóval és borssal, majd öntsük a salátára. Óvatosan forgassuk össze, és azonnal tálaljuk. Ez a saláta friss és egészséges választás vacsorára vagy ebéd mellé.
Tojásos melegszendvics
A maradék húsvéti főtt tojást felhasználhatjuk ízletes melegszendvicsek készítéséhez is.
Hozzávalók:
-
4 szelet kenyér
-
2 db főtt tojás
-
4 szelet sonka vagy maradék húsvéti sonka
-
4 szelet sajt
-
1 evőkanál vaj vagy margarin
-
Mustár ízlés szerint
-
Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A kenyérszeleteket megkenjük vajjal vagy margarinnal, majd ízlés szerint mustárral. Ráhelyezzük a sonkaszeleteket, a karikákra vágott főtt tojásokat, megszórjuk sóval és borssal, majd befedjük sajtszeletekkel. A szendvicseket előmelegített sütőben vagy szendvicssütőben addig sütjük, amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul. Azonnal tálaljuk.
Tojásos pite (Quiche)
A quiche egy francia eredetű sós pite, amely remek lehetőséget nyújt a maradék húsvéti főtt tojás felhasználására.
Hozzávalók:
-
1 csomag leveles tészta
-
3 db főtt tojás
-
150 g füstölt szalonna vagy sonka
-
1 db vöröshagyma
-
100 g reszelt sajt
-
3 db tojás
-
200 ml tejszín
-
Só és bors ízlés szerint
-
Szerecsendió ízlés szerint
-
Olaj a sütéshez
Elkészítés:
A leveles tésztát kinyújtjuk, és egy piteformába helyezzük, majd villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben 180°C-on 10 percig elősütjük. Közben a szalonnát vagy sonkát apró kockákra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. A főtt tojásokat szeletekre vágjuk. A tojásokat a tejszínnel felverjük, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Az elősütött tésztára rétegezzük a szalonnás-hagymás keveréket, a tojásszeleteket és a reszelt sajtot, majd ráöntjük a tejszínes tojáskeveréket. A pitét visszahelyezzük a sütőbe, és 180°C-on további 25-30 percig sütjük, amíg a töltelék megszilárdul és a teteje aranybarnára sül. Langyosan vagy hidegen szeletelve tálaljuk.
Tojásos burgonyasaláta
A burgonyasaláta egy klasszikus köret, amelyet a főtt tojások hozzáadásával még ízletesebbé tehetünk.
Hozzávalók:
-
500 g burgonya
-
3 db főtt tojás
-
1 db lilahagyma
-
100 ml majonéz
-
100 ml tejföl
-
1 teáskanál mustár
-
Só és bors ízlés szerint
-
Friss petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük, majd kihűtjük, meghámozzuk és kockákra vágjuk. A főtt tojásokat szintén felkockázzuk. A lilahagymát vékony szeletekre vágjuk. Egy tálban összekeverjük a majonézt, a tejfölt és a mustárt, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A burgonyát, tojást és hagymát óvatosan összeforgatjuk a dresszinggel. A salátát friss, apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Hűtőben tárolva néhány órát pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek
Tojásos rizottó
A rizottó egy sokoldalúan variálható olasz étel, amelyet különféle hozzávalókkal gazdagíthatunk. A főtt tojás hozzáadása egyedi ízt és textúrát kölcsönöz a rizottónak, miközben remek lehetőséget nyújt a maradék tojások felhasználására.
Hozzávalók:
-
1 evőkanál olívaolaj
-
1 kis fej vöröshagyma, finomra aprítva
-
200 g rizottó rizs (pl. Arborio)
-
100 ml száraz fehérbor
-
500 ml zöldség alaplé, melegen tartva
-
2 db főtt tojás, apró kockákra vágva
-
50 g reszelt parmezán sajt
-
30 g vaj
-
Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
-
Friss petrezselyemzöld a tálaláshoz
Elkészítés:
Egy közepes méretű lábasban hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a finomra aprított vöröshagymát, és pároljuk üvegesre, de ne hagyjuk megbarnulni. Szórjuk hozzá a rizottó rizst, és keverjük alaposan össze, hogy a szemek bevonódjanak az olajjal. Öntsük hozzá a fehérbort, és folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a bor majdnem teljesen elpárolog. Kezdjük el merőkanalanként hozzáadni a meleg zöldségalaplevet. Minden adag alaplevet addig keverjünk a rizshez, amíg az majdnem teljesen felszívja, mielőtt a következőt hozzáadnánk. Folytassuk ezt a folyamatot, amíg a rizs megpuhul, de még enyhén harapható marad (al dente). Ez körülbelül 18-20 percet vesz igénybe.Amikor a rizs elkészült, vegyük le a lángról, és keverjük hozzá a vajat és a reszelt parmezánt, hogy krémes állagot kapjunk. Óvatosan forgassuk bele az apró kockákra vágott főtt tojásokat, ügyelve arra, hogy ne törjenek össze. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Tálaláskor szórjuk meg friss, apróra vágott petrezselyemzölddel.
A rizottó elkészítésénél fontos, hogy folyamatosan kevergessük a rizst, és fokozatosan adjuk hozzá az alaplevet. Ez biztosítja a rizottó krémes állagát. Továbbá, mindig meleg alaplevet használjunk, hogy a főzési folyamat egyenletes maradjon. A megfelelő rizs kiválasztása is kulcsfontosságú; az Arborio rizs magas keményítőtartalma miatt ideális választás rizottóhoz.
Záró gondolatok
A húsvéti ünnepek után gyakran szembesülünk a maradék húsvéti főtt tojás felhasználásának kérdésével. Azonban ezek az egyszerű alapanyagok számos kreatív és ízletes étel alapját képezhetik. A tojásos rizottó mellett készíthetünk belőlük például tojáskrémet, amely kiváló szendvicsfeltét vagy mártogatós lehet. Ezen kívül gazdagíthatjuk velük salátáinkat, rakott ételeinket, vagy akár piték töltelékét is feldobhatjuk velük. A lényeg, hogy ne hagyjuk kárba veszni ezeket az értékes hozzávalókat, hanem használjuk ki sokoldalúságukat a konyhában. Így nemcsak változatosabbá tehetjük étrendünket, hanem a pazarlást is elkerülhetjük.
Napi praktika kategóriák:
- Állatok
- DIY projektek
- Egészség
- Életmód
- Érdekességek a nagyvilágból
- Fitness
- Gasztronómia
- Kártyajátékok
- Kerti praktikák
- Konyhai praktikák
- Napi praktika
- Otthoni praktikák
- Pénzügyek
- Szobanövények gondozása
- Utazási praktikák
Képek: Vistacreate, Pixabay