Nudli készítése otthon lépésről lépésre – Édes és sós változatban

nudli

Nudli készítése lépésről lépésre – Édes és sós változatban

A nudli egy klasszikus magyar és osztrák étel, amelyet krumpliból készítenek, és különböző módokon tálalhatunk, attól függően, hogy édes vagy sós változatot szeretnénk. A nudli elkészítése egyszerű, ám némi odafigyelést igényel, hogy a tészta megfelelő állagú legyen.

Hozzávalók (4 főre):

  • 4 közepes méretű krumpli (kb. 60 dkg)
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 20-30 dkg liszt (a krumpli víztartalmától függően)
  • Liszt a gyúráshoz és nyújtáshoz
  • Sós víz a főzéshez

A krumpli előkészítése

A nudli alapját a főtt krumpli adja, ezért ezt kell elsőként elkészíteni. A megfelelő állag érdekében érdemes néhány lépést követni:

Krumpli főzése: A krumplit héjában főzzük, hogy ne szívja magába a vizet, és megőrizze megfelelő állagát. A krumplikat alaposan mosd meg, majd egy nagy fazék sós vízben főzd őket puhára (kb. 25-30 perc).

Krumpli hámozása: Amikor a krumpli megpuhult, szedd ki a vízből, hagyd hűlni, majd hámozd meg.

Pépesítés: A meghámozott krumplit krumplinyomóval vagy villával pépesítsd simára.

A tészta elkészítése

Tojás hozzáadása: Tedd a pépesített krumplit egy nagy tálba, és üsd hozzá az egy darab tojást. A tojás segít összetartani a tésztát.

Liszt adagolása: Fokozatosan add hozzá a lisztet a krumplihoz. 20-30 dkg liszt szükséges, de az állagra figyelj. A tészta legyen rugalmas, de ne túl kemény.

Gyúrás: Gyúrd össze a tésztát, amíg sima, rugalmas állagú nem lesz.

A tészta formázása

Hengerek formázása: Lisztezett deszkán a tésztát oszd fel nagyobb darabokra, majd sodorj belőlük hosszú hengereket, kb. ujjnyi vastagságúra.

Nudlik vágása: A hengereket vágd fel 2-3 cm hosszú darabokra, ezek lesznek a nudlik. A tésztadarabokat kézzel is kicsit formázhatod, ha szeretnéd.

A nudli főzése

Víz előkészítése: Forralj fel egy nagy fazék sós vizet.

Főzés: A nudlikat dobd a forró vízbe, és főzd őket 2-3 percig, amíg feljönnek a víz felszínére. Ez jelzi, hogy készen vannak.

Szűrés: Szedd ki a nudlikat szűrő segítségével, majd tedd egy tálba.

nudli

Sós nudli változatok

Pirított zsemlemorzsás nudli (Klasszikus sós változat)

Ez a leggyakoribb sós változat, ahol a nudlikat pirított zsemlemorzsával keverik össze.

Pirított zsemlemorzsa elkészítése: Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat vagy forrósíts fel egy kevés olajat. Add hozzá a zsemlemorzsát, és folyamatosan kevergetve pirítsd aranybarnára.

Nudli összeforgatása: Amikor a zsemlemorzsa szép aranybarna, add hozzá a frissen kifőtt nudlikat, és forgasd össze őket. Ízlés szerint sózd meg. Ez a változat remekül illik különféle húsos ételek mellé, vagy önmagában is fogyasztható.

Tejfölös-szalonnás nudli

Ez egy gazdagabb, tartalmasabb sós nudli változat, amely tökéletes egy kiadós ebédhez vagy vacsorához.

Szalonna pirítása: Kockázz fel 10-15 dkg füstölt szalonnát, és süsd ropogósra egy serpenyőben.

Tejfölös öntet: Amíg a szalonna pirul, készítsd el a tejfölös öntetet: egy tálban keverj össze 2 dl tejfölt egy kevés sóval és borssal. Ha szereted, adhatsz hozzá egy gerezd fokhagymát is.

Tálalás: A kifőtt nudlit keverd össze a ropogós szalonnával, majd locsold meg a tejföllel. Az étel így gazdagabb ízt kap, és kiadósabbá válik.

Pörkölttel tálalt nudli

A nudli remekül illik különféle pörköltek mellé is. Egy kiadós sertés- vagy marhapörkölttel tálalva kiváló alternatívája lehet a klasszikus galuskának vagy tarhonyának.

Pörkölt elkészítése: Főzz egy hagyományos pörköltet (például marhapörköltet) hagyma, paprika és paradicsom alapú szafttal. Amikor a pörkölt elkészült, tálald a nudli mellé, és locsold meg a szafttal.

Tálalás: A pörköltes nudli remek választás, ha tartalmas, laktató fogásra vágysz.

Fokhagymás-vajas nudli

Ez az egyszerű, de ízletes változat tökéletes azoknak, akik egy könnyű, gyorsan elkészíthető sós ételre vágynak.

Vaj és fokhagyma: Egy serpenyőben olvassz meg 2-3 evőkanál vajat, majd adj hozzá 2-3 gerezd apróra vágott fokhagymát, és közepes lángon pirítsd meg őket, de vigyázz, hogy ne égjen meg a fokhagyma.

Nudli összeforgatása: A kifőtt nudlit add hozzá a vajas-fokhagymás keverékhez, és forgasd össze. Ízlés szerint sózd és borsozd. Tálalhatod petrezselyemmel megszórva is, ami friss, üde ízt ad az ételnek.

Édes nudli változatok

Mákos

Az édesszájúak kedvence a mákos nudli, amely egyszerűen elkészíthető és finom desszert lehet.

Mákos öntet: A kifőtt nudlit forgasd össze cukrozott darált mákkal. Az arányok ízlés kérdése, de általában 10 dkg darált mákhoz 3-4 evőkanál cukrot érdemes keverni. Ha szereted, egy kevés olvasztott vajjal is meglocsolhatod a nudlit.

Diós

A diós nudli egy másik klasszikus édesség, amelyet sokan kedvelnek.

Dió és cukor keveréke: Piríts meg 10 dkg diót egy serpenyőben, majd törd össze, és keverd össze cukorral. A kifőtt nudlit forgasd bele a diós keverékbe, és tálald olvasztott vajjal meglocsolva.

Lekváros

Ez egy egyszerű, de nagyon finom édes nudli változat, amelyet gyümölcslekvárral tálalnak.

Lekváros tálalás: A kifőtt nudlikat tálald bőségesen sárgabarack- vagy szilvalekvárral, és szórd meg egy kis porcukorral.

A nudli sokoldalú étel, amelyet könnyedén elkészíthetsz otthon édes vagy sós változatban is. A sós nudli pirított zsemlemorzsával, tejfölös-szalonnás változatban vagy akár pörkölttel tálalva is fantasztikus, míg az édes nudlik közé tartozik a mákos, diós és lekváros változat. Ha követed a fenti lépéseket és tippeket, biztos lehetsz benne, hogy a nudli mindig sikerülni fog!

 



Napi praktika kategóriák:



Képek: Vistacreate, Pixabay