Nudli készítése lépésről lépésre – Édes és sós változatban
A nudli egy klasszikus magyar és osztrák étel, amelyet krumpliból készítenek, és különböző módokon tálalhatunk, attól függően, hogy édes vagy sós változatot szeretnénk. A nudli elkészítése egyszerű, ám némi odafigyelést igényel, hogy a tészta megfelelő állagú legyen.
Hozzávalók (4 főre):
- 4 közepes méretű krumpli (kb. 60 dkg)
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 20-30 dkg liszt (a krumpli víztartalmától függően)
- Liszt a gyúráshoz és nyújtáshoz
- Sós víz a főzéshez
A krumpli előkészítése
A nudli alapját a főtt krumpli adja, ezért ezt kell elsőként elkészíteni. A megfelelő állag érdekében érdemes néhány lépést követni:
Krumpli főzése: A krumplit héjában főzzük, hogy ne szívja magába a vizet, és megőrizze megfelelő állagát. A krumplikat alaposan mosd meg, majd egy nagy fazék sós vízben főzd őket puhára (kb. 25-30 perc).
Krumpli hámozása: Amikor a krumpli megpuhult, szedd ki a vízből, hagyd hűlni, majd hámozd meg.
Pépesítés: A meghámozott krumplit krumplinyomóval vagy villával pépesítsd simára.
A tészta elkészítése
Tojás hozzáadása: Tedd a pépesített krumplit egy nagy tálba, és üsd hozzá az egy darab tojást. A tojás segít összetartani a tésztát.
Liszt adagolása: Fokozatosan add hozzá a lisztet a krumplihoz. 20-30 dkg liszt szükséges, de az állagra figyelj. A tészta legyen rugalmas, de ne túl kemény.
Gyúrás: Gyúrd össze a tésztát, amíg sima, rugalmas állagú nem lesz.
A tészta formázása
Hengerek formázása: Lisztezett deszkán a tésztát oszd fel nagyobb darabokra, majd sodorj belőlük hosszú hengereket, kb. ujjnyi vastagságúra.
Nudlik vágása: A hengereket vágd fel 2-3 cm hosszú darabokra, ezek lesznek a nudlik. A tésztadarabokat kézzel is kicsit formázhatod, ha szeretnéd.
A nudli főzése
Víz előkészítése: Forralj fel egy nagy fazék sós vizet.
Főzés: A nudlikat dobd a forró vízbe, és főzd őket 2-3 percig, amíg feljönnek a víz felszínére. Ez jelzi, hogy készen vannak.
Szűrés: Szedd ki a nudlikat szűrő segítségével, majd tedd egy tálba.
Sós nudli változatok
Pirított zsemlemorzsás nudli (Klasszikus sós változat)
Ez a leggyakoribb sós változat, ahol a nudlikat pirított zsemlemorzsával keverik össze.
Pirított zsemlemorzsa elkészítése: Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat vagy forrósíts fel egy kevés olajat. Add hozzá a zsemlemorzsát, és folyamatosan kevergetve pirítsd aranybarnára.
Nudli összeforgatása: Amikor a zsemlemorzsa szép aranybarna, add hozzá a frissen kifőtt nudlikat, és forgasd össze őket. Ízlés szerint sózd meg. Ez a változat remekül illik különféle húsos ételek mellé, vagy önmagában is fogyasztható.
Tejfölös-szalonnás nudli
Ez egy gazdagabb, tartalmasabb sós nudli változat, amely tökéletes egy kiadós ebédhez vagy vacsorához.
Szalonna pirítása: Kockázz fel 10-15 dkg füstölt szalonnát, és süsd ropogósra egy serpenyőben.
Tejfölös öntet: Amíg a szalonna pirul, készítsd el a tejfölös öntetet: egy tálban keverj össze 2 dl tejfölt egy kevés sóval és borssal. Ha szereted, adhatsz hozzá egy gerezd fokhagymát is.
Tálalás: A kifőtt nudlit keverd össze a ropogós szalonnával, majd locsold meg a tejföllel. Az étel így gazdagabb ízt kap, és kiadósabbá válik.
Pörkölttel tálalt nudli
A nudli remekül illik különféle pörköltek mellé is. Egy kiadós sertés- vagy marhapörkölttel tálalva kiváló alternatívája lehet a klasszikus galuskának vagy tarhonyának.
Pörkölt elkészítése: Főzz egy hagyományos pörköltet (például marhapörköltet) hagyma, paprika és paradicsom alapú szafttal. Amikor a pörkölt elkészült, tálald a nudli mellé, és locsold meg a szafttal.
Tálalás: A pörköltes nudli remek választás, ha tartalmas, laktató fogásra vágysz.
Fokhagymás-vajas nudli
Ez az egyszerű, de ízletes változat tökéletes azoknak, akik egy könnyű, gyorsan elkészíthető sós ételre vágynak.
Vaj és fokhagyma: Egy serpenyőben olvassz meg 2-3 evőkanál vajat, majd adj hozzá 2-3 gerezd apróra vágott fokhagymát, és közepes lángon pirítsd meg őket, de vigyázz, hogy ne égjen meg a fokhagyma.
Nudli összeforgatása: A kifőtt nudlit add hozzá a vajas-fokhagymás keverékhez, és forgasd össze. Ízlés szerint sózd és borsozd. Tálalhatod petrezselyemmel megszórva is, ami friss, üde ízt ad az ételnek.
Édes nudli változatok
Mákos
Az édesszájúak kedvence a mákos nudli, amely egyszerűen elkészíthető és finom desszert lehet.
Mákos öntet: A kifőtt nudlit forgasd össze cukrozott darált mákkal. Az arányok ízlés kérdése, de általában 10 dkg darált mákhoz 3-4 evőkanál cukrot érdemes keverni. Ha szereted, egy kevés olvasztott vajjal is meglocsolhatod a nudlit.
Diós
A diós nudli egy másik klasszikus édesség, amelyet sokan kedvelnek.
Dió és cukor keveréke: Piríts meg 10 dkg diót egy serpenyőben, majd törd össze, és keverd össze cukorral. A kifőtt nudlit forgasd bele a diós keverékbe, és tálald olvasztott vajjal meglocsolva.
Lekváros
Ez egy egyszerű, de nagyon finom édes nudli változat, amelyet gyümölcslekvárral tálalnak.
Lekváros tálalás: A kifőtt nudlikat tálald bőségesen sárgabarack- vagy szilvalekvárral, és szórd meg egy kis porcukorral.
A nudli sokoldalú étel, amelyet könnyedén elkészíthetsz otthon édes vagy sós változatban is. A sós nudli pirított zsemlemorzsával, tejfölös-szalonnás változatban vagy akár pörkölttel tálalva is fantasztikus, míg az édes nudlik közé tartozik a mákos, diós és lekváros változat. Ha követed a fenti lépéseket és tippeket, biztos lehetsz benne, hogy a nudli mindig sikerülni fog!
Napi praktika kategóriák:
- Állatok
- Egészség
- Életmód
- Fitness
- Gasztronómia
- Kerti praktikák
- Konyhai praktikák
- Napi praktika
- Otthoni praktikák
- Pénzügyek
- Utazási praktikák
Képek: Vistacreate, Pixabay