Svéd burgonya készítése lépéről lépesre

Sved-burgonya-keszitese

Svéd burgonya készítése lépéről lépesre

A svéd burgonya, közismert nevén Hasselback burgonya, egy különleges és látványos köret, amely Svédországból származik. A 20. század közepén alkotta meg Leif Elisson svéd szakács, aki 1953-ban Djurgården szigetén vezette be ezt az egyedülálló elkészítési módot. A burgonya jellegzetes, legyezőszerű bevagdosása nemcsak esztétikus megjelenést kölcsönöz az ételnek, hanem lehetővé teszi, hogy a fűszerek és a zsiradék mélyen átjárják a burgonyát, így kívül ropogós, belül pedig puha és ízletes lesz. Cikkünkben részletesen körüljárjuk a témát és bemutatjuk milyen egyszerű a svéd burgonya készítése.

Hozzávalók

  • 1 kg közepes méretű burgonya
  • 100 g vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Svéd burgonya készítése lépéről lépesre

Előkészítés

A sütőt melegítsük elő 220°C-ra. A burgonyákat alaposan mossuk meg, szükség esetén hámozzuk meg, különösen, ha nem újburgonyát használunk. A hámozás nélküli változat is népszerű, mivel a héj ropogóssá válik a sütés során, és további ízt ad az ételnek.

A burgonyák bevagdosása

A burgonyák jellegzetes bevagdosása a svéd burgonya egyik legfontosabb lépése. Helyezzük a burgonyát egy vágódeszkára, és a burgonya két oldalára párhuzamosan helyezzünk egy-egy fakanál nyelét vagy evőpálcikát. Ez segít abban, hogy a kés ne vágja át teljesen a burgonyát, így az alja egyben marad. Éles késsel vágjunk párhuzamos szeleteket a burgonya tetejébe, körülbelül 3 mm távolságra egymástól. Ügyeljünk arra, hogy a vágások ne érjenek le teljesen, így a burgonya egyben marad, de a szeletek szétnyílnak a sütés során, kialakítva a jellegzetes legyezőszerű formát.

Fűszerezés és zsiradék hozzáadása

Egy kis tálban olvasszuk meg a vajat, majd keverjük össze az olívaolajjal. Ez a kombináció biztosítja a gazdag ízt és a ropogós textúrát. Helyezzük a bevagdosott burgonyákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, a bevágott oldalukkal felfelé. Ecset segítségével kenjük meg a burgonyákat a vaj és olívaolaj keverékével, ügyelve arra, hogy a zsiradék a bevágások közé is bejusson. Ezután sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. A fűszerezésnél kreatívak is lehetünk; például rozmaringgal, kakukkfűvel vagy fokhagymaporral is ízesíthetjük a burgonyákat.

Sütés

Helyezzük a tepsit az előmelegített sütőbe, és süssük a burgonyákat körülbelül 60 percig. A sütési idő a burgonyák méretétől és a sütő teljesítményétől függően változhat. Fontos, hogy a burgonyák kívül aranybarnák és ropogósak legyenek, belül pedig puhák. A sütés során 20 percenként vegyük ki a tepsit, és kenjük meg a burgonyákat a tepsi alján összegyűlt zsiradékkal. Ez segít abban, hogy a burgonyák ne száradjanak ki, és még ízletesebbek legyenek.

Tálalás

Miután a burgonyák megsültek, vegyük ki őket a sütőből, és azonnal tálaljuk. Ez a köret kiválóan illik sült húsokhoz, halakhoz vagy akár salátákhoz is. A tetejét megszórhatjuk friss fűszernövényekkel, például petrezselyemmel vagy snidlinggel, hogy még vonzóbbá tegyük az ételt.

sved-burgonya-keszitese

További tippek és variációk

Sajtos Hasselback burgonya: A sütés utolsó 10-15 percében szórjunk reszelt sajtot (például cheddart vagy parmezánt) a burgonyák tetejére, és süssük, amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul.

Fokhagymás változat: Az olvasztott vajhoz adjunk apróra vágott fokhagymát vagy fokhagymaport, hogy intenzívebb ízt kapjunk.

Fűszerezés: Kísérletezzünk különböző fűszerekkel, például rozmaringgal, kakukkfűvel vagy oregánóval, hogy új ízvilágot hozzunk létre.

Egészségesebb változat: A vaj helyett használhatunk olívaolajat, és csökkenthetjük a só mennyiségét az egészségesebb étel érdekében.

Töltött Hasselback burgonya: A bevágásokba helyezhetünk vékony szeletelt kolbászt, szalonnát, sonkát vagy zöldségeket, például paprikát vagy cukkinit, hogy még gazdagabbá tegyük az ételt.

Mártogatósok: A sült burgonyákat tálalhatjuk különféle mártásokkal, például tejfölös-fűszeres mártással, fokhagymás joghurttal vagy akár avokádókrémmel.

Tálalási javaslatok

A Hasselback burgonya sokoldalú köret, amely számos főételhez illik. Különösen jól párosítható sült húsokkal, például marha- vagy sertéssülttel, de remekül kiegészíti a grillezett csirkét vagy halat is. Vegetáriánus étkezéshez tálalhatjuk friss salátával vagy párolt zöldségekkel. Az ünnepi asztalon is megállja a helyét, hiszen nemcsak ízletes, hanem látványos is.

Tárolás és újramelegítés

Ha marad a sült burgonyából, légmentesen záródó edényben tároljuk a hűtőszekrényben legfeljebb 2-3 napig. Újramelegítéshez helyezzük a burgonyákat előmelegített sütőbe 180°C-on körülbelül 10-15 percre, amíg átmelegszenek és visszanyerik ropogósságukat. Mikrohullámú sütőben is melegíthetjük, de ebben az esetben a burgonya kevésbé lesz ropogós.

Történeti háttér

A Hasselback burgonya nevét a stockholmi Hasselbacken étteremről kapta, ahol először készítették el ezt az ételt az 1950-es években. Azóta világszerte népszerűvé vált, és számos variációja létezik, amelyek különböző ízekkel és hozzávalókkal gazdagítják ezt az egyszerű, mégis különleges fogást.

Zárszó

A svéd burgonya készítése egyszerű de mégis látványos és ízletes köret, amely számos ételhez illik. A bevagdosott burgonya ropogós külsőt és puha belsőt eredményez, miközben a fűszerek és a zsiradék mélyen átjárják az ételt. Kísérletezzünk bátran a különböző variációkkal és fűszerezésekkel, hogy megtaláljuk a számunkra legkedvesebb változatot.



Napi praktika kategóriák:



Képek: Vistacreate, Pixabay