Svéd uborkasaláta télire – Recept lépésről lépésre
A svéd uborkasaláta télire, vagy ahogy a svédek nevezik, „inlagd gurka”, egy népszerű savanyúság, amit hagyományosan húsételek mellé fogyasztanak. Az alábbi recepttel könnyedén elkészíthető otthon is, és a télire eltett üvegek bármikor felidézhetik a nyár ízeit. A savanyúság alapja a vékonyra szeletelt uborka, amit ecetes-cukros lében érlelnek. Az eredmény egy frissítő, ropogós saláta, amely remekül kiegészíti a hideg téli ételeket.
Hozzávalók
Az alábbi mennyiségek körülbelül 4-5 kisebb befőttesüvegnyi salátához elegendőek. A mennyiségeket ízlés szerint módosíthatjuk.
- 2 kg friss uborka
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál só
- 1 liter víz
- 4 dl 10%-os ecet
- 2 dl cukor
- 1 teáskanál mustármag
- 1 teáskanál egész fekete bors
- 2 teáskanál kapor (szárított vagy friss)
- 1-2 babérlevél
Az uborka előkészítése
Az uborka kiválasztása és előkészítése
Az uborkák kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy kemény, érett, de még friss zöldségeket válasszunk. Az uborkákat alaposan mossuk meg, majd vágjuk le a végeiket. A héját nem szükséges eltávolítani, mivel az hozzájárul a ropogós állaghoz.
Az uborka szeletelése
Az uborkákat vékony szeletekre kell vágni. Ehhez használhatunk éles kést, vagy uborkaszeletelőt is. A szeletek vastagsága ízlés kérdése, de általában a vékonyabb szeletek jobban átitatódnak a páclével. A szeletelt uborkát tegyük egy nagy tálba.
A hagyma előkészítése
A vöröshagymát hámozzuk meg, és vágjuk vékony karikákra vagy félkarikákra. A hagyma karakteres ízt ad a salátának, ezért ne hagyjuk ki. A hagymakarikákat keverjük össze az uborkával a tálban.
A páclé elkészítése
A sózás
Az uborkát és a hagymát sózzuk meg, és keverjük össze alaposan. Hagyjuk állni körülbelül 30 percig, hogy a zöldségek levet engedjenek. Ezután nyomkodjuk ki belőlük a felesleges nedvességet. A sózás nemcsak ízesít, de segít abban is, hogy az uborkák ropogósak maradjanak.
A páclé összekeverése
Egy közepes méretű edényben keverjük össze a vizet, ecetet, cukrot, mustármagot, fekete borsot, kaprot és a babérlevelet. Forraljuk fel a keveréket, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
Az uborka és hagyma előkészítése az üvegekbe
A kinyomkodott uborkát és hagymát helyezzük sterilizált befőttesüvegekbe. Fontos, hogy az üvegek tiszták és szárazak legyenek, hogy elkerüljük a penészedést és egyéb szennyeződéseket.
A svéd uborkasaláta elrakása télire
Az üvegek megtöltése
Miután az uborkát és a hagymát elhelyeztük az üvegekben, öntsük rá a kihűlt páclevet. Ügyeljünk arra, hogy a lé teljesen ellepje az uborkát, de ne érje el az üveg tetejét, hogy a fedő ráhelyezésekor ne folyjon ki a lé.
Az üvegek lezárása
Az üvegeket szorosan zárjuk le. Ha biztosra akarunk menni, használhatunk befőttes gumit vagy egyéb légmentesen záródó fedőt. Az így előkészített üvegeket helyezzük hűvös, sötét helyre, például kamrába vagy pincébe. Az optimális érlelési idő körülbelül 2 hét, de minél tovább állnak az uborkák, annál jobban összeérik az ízük.
Tárolás és fogyasztás
A svéd uborkasaláta télire elrakva több hónapig is eláll. Felbontás után hűtőszekrényben tároljuk, és lehetőleg néhány héten belül fogyasszuk el. Kiválóan illik húsételek, pástétomok, vagy akár egyszerű szendvicsek mellé is.
Tippek és variációk
Ízesítés variációk
A recept ízlés szerint variálható. Például tehetünk bele fokhagymát, chilit, vagy akár koriandermagot is, ha szeretnénk egy kicsit különlegesebb ízt. A kapor helyett használhatunk más friss fűszernövényeket is, mint például petrezselymet vagy zellert.
Cukor és ecet aránya
A páclé cukor- és ecettartalma szintén módosítható. Ha savanyúbb ízt szeretnénk, növeljük az ecet mennyiségét, ha pedig édesebbre vágyunk, adjunk hozzá több cukrot. Az arányok kísérletezésével megtalálhatjuk a számunkra tökéletes ízkombinációt.
Uborkafajták
Bár a recept hagyományosan kígyóuborkával készül, kipróbálhatjuk más uborkafajtákkal is, például kovászolni való uborkával vagy kisebb csemegeuborkával. Az eltérő fajták különböző ízélményt nyújtanak.
A svéd uborkasaláta télire egyszerűen elkészíthető, és nagyszerű módja annak, hogy a nyár ízeit megőrizzük a hideg téli hónapokra. Az ecetes-cukros páclében érlelt uborka frissítő, ropogós kiegészítője lehet számos ételnek. Az elkészítés során fontos a megfelelő alapanyagok kiválasztása, a tiszta üvegek használata, és az érlelési idő betartása. Ezzel a recepttel biztosan sikerül majd egy finom, tartós savanyúságot készíteni, amely a tél folyamán is frissességet hoz az asztalra.
Napi praktika kategóriák:
- Állatok
- Egészség
- Életmód
- Fitness
- Gasztronómia
- Kerti praktikák
- Konyhai praktikák
- Napi praktika
- Otthoni praktikák
- Pénzügyek
- Utazási praktikák
Képek: Vistacreate, Pixabay