Tejszínes paradicsomos tészta – Az olasz konyha klasszikusa, egyszerűen otthon

tejszínes-paradicsomos-teszta

Tejszínes paradicsomos tészta recept

A tejszínes paradicsomos tészta az egyik legkedveltebb és legegyszerűbb tésztaétel, amely néhány alapanyagból könnyedén elkészíthető. Ez az étel nemcsak finom, de gyorsan összeállítható, így ideális választás egy hétköznapi vacsorához vagy ebédhez. A paradicsom és a tejszín tökéletes harmóniája garantáltan elnyeri mindenki tetszését.

Hozzávalók

Ahhoz, hogy elkészítsük a tökéletes tejszínes paradicsomos tésztát, szükségünk lesz a következő alapanyagokra:

  • 500 g spagetti vagy más tésztaféle
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 400 g konzerv darabolt paradicsom
  • 200 ml főzőtejszín (20%-os)
  • 1 teáskanál cukor
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • Friss bazsalikomlevelek, aprítva
  • 50 g parmezán sajt reszelve (opcionális)
  • 1 evőkanál vaj (opcionális)

Az alapanyagok előkészítése

Az étel elkészítése előtt fontos, hogy minden alapanyagot előkészítsünk. Kezdjük a hagyma és a fokhagyma aprításával. A paradicsomkonzervet nyissuk fel, és készítsük elő a tejszínt. A tésztát főzzük meg bőséges, sós vízben a csomagoláson található utasításoknak megfelelően. Ügyeljünk arra, hogy „al dente”, azaz harapható állagú legyen a tészta, mivel a mártással még egy kicsit össze fogjuk főzni.

A mártás elkészítése

Az olívaolajat egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban melegítsük fel közepes lángon. Amikor az olaj már forró, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre, ami körülbelül 5-7 percig tart. Ezután jöhet a fokhagyma, amit további 1-2 percig pirítunk, amíg kellemesen illatozni kezd.

Amikor a hagyma és a fokhagyma megpuhult, adjuk hozzá a konzerv darabolt paradicsomot. Keverjük össze, és hagyjuk, hogy a paradicsom egy kicsit besűrűsödjön, körülbelül 10-15 perc alatt. Közben adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, hogy ellensúlyozzuk a paradicsom savasságát. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

A tejszín hozzáadása és a mártás befejezése

Amikor a paradicsomos alapunk besűrűsödött, hozzáadhatjuk a főzőtejszínt. Lassú tűzön keverjük el alaposan, hogy a tejszín szépen elkeveredjen a paradicsommal, és egy selymes, krémes állagot kapjunk. Ezután további 5-10 percig főzzük a mártást, hogy az ízek jól összeérjenek.

A mártás elkészülte után adjuk hozzá az aprított friss bazsalikomot. Ez nemcsak frissességet és illatot ad a mártásnak, de a bazsalikom íze tökéletesen kiegészíti a paradicsomot és a tejszínt. Ha még gazdagabbá szeretnénk tenni a mártást, egy evőkanál vajat is hozzáadhatunk a végén, amitől még krémesebb lesz a mártás.

A tészta és a mártás összeforgatása

Amikor a tészta megfőtt és a mártás is elkészült, itt az ideje, hogy összeállítsuk az ételt. Szűrjük le a tésztát, de egy keveset a főzővízből tartsunk meg. A tésztát adjuk hozzá a mártáshoz, és alaposan keverjük össze, hogy a tészta minden egyes szála szépen bevonódjon a mártással. Ha szükséges, egy kis főzővízzel hígíthatjuk a mártást.

A tejszínes paradicsomos tészta tálalás

A tejszínes paradicsomos tészta tálalásához használjunk mélyebb tányérokat. Tálalás előtt szórjuk meg a tésztát reszelt parmezán sajttal, ha szeretnénk, és díszítsük friss bazsalikomlevelekkel. A parmezán sajt sós, umamis íze tökéletesen kiegészíti a krémes mártást, míg a bazsalikom frissessége egyensúlyba hozza az étel gazdagságát.

Variációk és tippek

Ez a recept számos variációban elkészíthető, attól függően, hogy milyen ízeket szeretnénk kiemelni, vagy milyen alapanyagok állnak rendelkezésünkre. Például, ha szereted a húsos ételeket, adhatsz hozzá pirított csirkemell csíkokat vagy füstölt szalonnát a mártáshoz. Vegetáriánus változatban pedig bátran hozzáadhatsz különféle zöldségeket, mint például cukkini, paprika vagy spenót.

Egy másik variáció lehet a csípős változat, amelyhez egy kevés chili paprikát vagy cayenne borsot adhatunk a mártáshoz, hogy pikánsabb ízt érjünk el. A paradicsom és a tejszín enyhe íze jól elbírja az erősebb, csípősebb ízeket is.

Tárolás és felmelegítés

Ha maradna a tejszínes paradicsomos tésztából, azt könnyedén eltehetjük a hűtőbe és később újramelegíthetjük. Az étel légmentesen záródó edényben 2-3 napig eláll a hűtőben. Felmelegítéskor érdemes egy kis tejszínt vagy tejet hozzáadni, hogy visszanyerje a krémes állagát.

A tejszínes paradicsomos tészta egy egyszerű, de ízletes étel, amely gyorsan elkészíthető és számtalan variációban kipróbálható. Legyen szó egy gyors hétköznapi vacsoráról vagy egy baráti összejövetelről, ez a recept mindig jó választás. A tejszín és a paradicsom találkozása egy igazán különleges ízvilágot teremt, amelyet a friss bazsalikom és a parmezán sajt tesz még tökéletesebbé.

Jó főzést és jó étvágyat!

 



Napi praktika kategóriák:



Képek: Vistacreate, Pixabay